Nybränn cigarrlådfabrik

Året var 1972 då dörrarna stängdes till lådfabriken. Då hade den hunnit verka från 1850-talet. Det var släkterna Lillqvist och Sundqvist som startade en anspråkslös industri i en liten kammare. Förtaget flyttade 1878 till Galenfors där fabriken ligger nu i dvala och väntar. Verktygen, maskinerna och de staplade fanerskivorna skriker att ”än duger vi till lådor”!

I Fabriken finns en lugn stämning och arbetarnas många arbetstimmar i dålig belysning och oergonomiska ställningar anas. Det var många unga pojkar som arbetade här. I arbetslaget ingick 2 personer per familj och familjerna var 7 till antalet. Arbetsstyrkan uppgick till 20-25 personer och under högsäsongerna levererades omkring 10.000 lådor i veckan. Största köparen var Strengbergs andra köpare var Retting i Åbo. Man exporterade även lådor bl.a. till Holland. (Information är tagen från Fabrikens informationsblad skrivet av Gösta och Jörgen Sundqvist).

Den nuvarande fabriken ägs fortfarande av släkterna och öppnas för visning vid behov.

Än kan man känna arbetarnas hårda arbete.

Publicerad av gunillabjorPhoto

Nature photograph who likes to take pictures of the Nature near my home. I live in a little town in the middle of Finland (Jakobstad/Pietarsaari).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Ulricas fotoblogg

en bild säger mer än ...ord

%d bloggare gillar detta: