Brushanar

Brushanarna, Suokukko, Philomachus pugnax. För till familjen snäppor och är en speciell vadare. En tyst fågel och hanens krage under våren är färggrann. Brushanarna visar på naturens mångfald men stor skillnad på könen. Honorna är mindre och mycket anspråkslös i färgen. Brushanarna kommer i stora flockar till speciella parningsplatser har blivit ovanligare i södra och mellersta Finland. Enligt luonnonportti finns det ca 5000-8000 häckande par i Finland. Hannarnas höstflyttning i juni-juli, honorna och ungfåglarna i juli-september. Fåglarna kommer i april maj och övervintrar i Medelhavsländerna och i Afrika.

Jag har fotograferat Brushanarna i ett par dagar härligt att se på dem och beundra hanarnas vackra kragar. Brushanarna sammas på samma plats och det är trångt på stenar var de sitter. Hanarna tävlar om honorna och drabbar samman då och då. Men ofta räcker det med att hanarna gör hotfulla hotelser mot varandra för att markera sitt revir. Det som är utmanande för fotografen är att de sitter så tätt intill varandra. De är skygga och flyger lätt upp och väljer en annan plats. Bakgrunden är också utmanande de sitter ofta på åkrarna och den oplöjda marken är inte precis vacker. Men ibland har man tur och hittar dem vid vattendrag eller grustag och då kommer de mera till sin rätta.

Brushane åkermark

Publicerad av gunillabjorPhoto

Nature photograph who likes to take pictures of the Nature near my home. I live in a little town in the middle of Finland (Jakobstad/Pietarsaari).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Ulricas fotoblogg

en bild säger mer än ...ord

%d bloggare gillar detta: