Nattfotografering och coronavirus

Märker hur jag påverkas av frivillig isolering. Jag rör mig ute träffar en del av släkten. Men den dagliga rutinen med vattenjumppa och annat som hör vardagen till är är borta. Rutiner är viktiga och de ger struktur till min vardag. Visst har jag rutiner stiger jag upp tidigt  jobbar med bilder framför datorn eller åker ut och fotograferar.  Håller kontakt per telefon och via sociala medier till vänner och bekanta.  Men saknar besöken på biblioteket, simhallen, olika matställen och de naturliga möten som sker dagligen.

Fotografera i sällskap är också trevligt, speciellt på främmande ställen, djupt inne i skogen eller i mörker. Fotografera i sällskap betyder att du har någon där i mörkret som du känner och det skapar trygghet.  Fotografera i litet sällskap innebär ju ett naturligt avstånd från varandra.

Nattfotografering är för mig utmanande det är ett par år sedan som jag sysslade med nattfotografering. På kimitoön var jag ofta ute och fotograferade i skymningen drömde om att fotografera älgar och hjortar. Jag såg nog dem men genast jag började fotografera försvann de.

Vid nattfotograferingen ställer jag mig frågor som: Vilka inställningar skall jag välja? Vill jag ha flygande stjärnor eller stjärnbilder!  Båda har sin charm. Några nattbilder från gårdagens utfärd till Fäboda (30.3.2020).

Wallenska villan natthimmel

En typisk kvällsbild solen har gått ner och timmarna efter solnedgången färgar himmel i purpur och blått.

Stjärnhimlen

Här kan man se stjärnbilder.  Jag är dålig på dem och att urskilja de olika stjärnbilderna från varandra kräver träning. Det finns fina webbsidor för detta bl.a. ungafakta som passar för unga och mig som är nybörjare.

http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/stjarnbilder/stjarnkartor.asp

himmel5

En bild i väntan på norrsken lite färg på himlen men inget sprakande norrsken. När jag stod och väntade på sprakande norrsken kom jag ihåg hur jag som barn stod på gården och följe med norrsken skådespelet. Min pappa lärde mig att uppskatta både åskväder och norrsken. Mäktiga skådespel som himlen erbjuder oss!

Det blåste friskt vid Fäboda och jag beslöt att åka hem och krypa ner i den varma sängen. Konstaterade jag behöver mera övning på nattfotografering!

 

natthimmel

Publicerad av gunillabjorPhoto

Nature photograph who likes to take pictures of the Nature near my home. I live in a little town in the middle of Finland (Jakobstad/Pietarsaari).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Ulricas fotoblogg

en bild säger mer än ...ord

%d bloggare gillar detta: